Yahya Hilmi H. 1249 (1833) yılında doÄŸdu. Antep῾li Dalkılıç Hacı Halil AÄŸanın oÄŸlu olan hattat, gençliÄŸinde Bayezid ve Sultanahmed Camilerinde dinî ilimler okudu ve 1861῾de izin aldı. Sonra yazıya merak ederek önce Sikke BaÅŸressamı (Madenî Para BaÅŸressamı) Hâşim Efendi῾den (MeÅŸhur Hattat Râkım῾ın öğrencisi), onun vefatı üzerine Matbaa-i Âmire (Bugünkü Devlet Matbaası) musahhihi Halil Zühdî Efendi῾den aklâm-ı sitte dersleri aldı ve icâzetname῾ye hak kazandı. Aday memuru olarak girdiÄŸi Bâb-ı Seraskerî Nizamiye Jurnal Kalemi῾nde ilerleyerek müdürlüğe yükseldi.
XIX. yüzyılda yetişen nesih yazı hattatlarının büyüklerindendir. çıraklarından Eyüplü Rıfat Efendi῾nin [ö. 1361/1942] Necmeddin [Okyay] Efendiye naklettiğine göre Yahya Hilmi Efendi, devrin büyük ustası Şevkî Efendi ile at başı yürümüştür. Yine Necmeddin Okyay῾ın ifadesine röre Yahya Efendi nesih yazıda ‴asrının ferîdi‴ (zamanın bir tanesi) idi. Aynı zamanda çabuk yazmakla ün salmıştı. Sülüs῾te ve celî sülüs῾te fazla başarılı olmamasına rağmen nesihlerindeki tatlılık ciheti ile eşi, emsali gelmemiştir.
Eserleri arasında 25 Kur῾an (sonuncusu 21. cüze kadardır), sayısız En῾am, Delâil, Evrâd, hilye ve levha vardır. Büyük boyda bir Kur῾an῾ı TIEM.῾dedir. H. 1325 (1907) yılında vefat etmiştir.